Tüm dünyadan 7000 civarında insan, başkan Carlo Petrini'nin açılış konuşmasıyla, "iyi, temiz, adil" esaslarında üçüncü kez düzenlenen Terra Madre organizasyonunda yeniden buluştular. Çiftçiler, akademisyenler, aktivistler, gıda uzmanları ve aşçılar küresel bir buluşmada, yaşanan tüm krizlerin ötesinde, Torino'ya getirdikleri yerel ürünlerini, fikirlerini ve müziklerini sımsıcak duygularıyla paylaştılar.
Katılımcı 140'ı aşkın ülke bayraklarının salona taşınması herkesi etkileyen sahnelerden biriydi. Ürettiği karakovan balıyla 2000 yılında Türkiye'ye büyük ödül kazandıran merhum Veli Gülas'ın oğlu Behçet Gülas ülkemiz adına ay yıldızlı bayrağımızı taşıdı.
Toplantılara damgasını vuran kişilerden biri, Slow Food başkan yardımcılarından Vandana Shiva oldu. Küresel iklim değişikliği, vahşi ekonomi ve küresel kriz üzerine cesur ve devrimsel nitelik içeren söylemleri tüm katıldığı toplantılarda dakikalarca alkışlandı. (Ses kayıtları yukarda yer almaktadır.)
ABD'den Monument Mountain Bölgesel Lisesi öğrencisi Sam Levin açılış toplantısında, gençliğin endişelerini ve umudunu taşıyan oldukça heyecan verici gerçekçi bir içerik sundu herkese.
İlk kez dünyadan 28 grup ve Behçet Gülas'ın tulumu ile arasında yer aldığı 216 müzisyen 5 gün boyunca performansları ile tüm konuklara ortak bir dille seslendiler.
Terra Madre demek biraz da Presedia (kaybolan tatlar, kaybolan çeşitler) demek... Gelenekselliğin kültürel zenginliğinde sunulan ürünler dünyanın en leziz örneklemelerini bir araya getiriyordu.
Bu yıl Presedia bölümünde ülkemiz adına kimse yoktu. Acaba giriş bölümünde yer alan ve başbakanlık tarafından gönderilen fındıklar, (sessizce) Karadeniz'li üreticilerimizi mi temsil ediyordu?
Terra Madre 2008'in en önemli edinimlerinden biri ise, aşağıdaki manifesto oldu. Gıdanın geleceği üzerine manifesto ve tohumun geleceği üzerine manifesto çalışmaları sonrası, bu yıl Vandana Shiva önderliğindeki (Toskana Bölgesel İdaresi kapsamında) Gıda'nın Geleceği ve Tarım Uluslararası Komitesi, İklim Değişikliği ve Gıda Güvenliği'nin Geleceği üzerine Manifesto'sunu yayınladı. Bu çalışma mevcut problemleri sistematik bir yapıda tanımlarken, olasılıklar kapsamında akılcı çözümlerini öneriyor (doküman ingilizcedir):
http://content.slowfood.it/
Türkiye'den Terra Madre 2008 katılımcıları şöyle gerçekleşti:
GIDA TOPLULUKLARI:
Esat Eryılmaz
Behçet Gülas
Berin Ertürk
Yaşar Zafer
Olcay Bingöl Öztürk
Vehbi Ersöz
Serdar Tanal
AKADEMİSYENLER:
Rıdvan Yurtseven
Tahsin Özbek
AŞÇILAR:
Tangör Tan (Türkiye Slow Food Koordinatörü)
Şemsa Denizsel
Lütfi Çakır
AKTİVİSTLER:
Filiz Telek
Esin Alice Işın
Tuba Kılıç
Cem Birder
İZLEYİCİLER:
Nurperi Sancak
Mihribah Üzel
Uluslararası Terra Madre Torino'da biterken bir diğer Terra Madre, bu kez yöresel olarak Toskana'da gerçekleştirildi. Yaklaşık 40 gıda topluluğunun yerel üreticiler ile 5 gün süren birlikteliklerinde deneyim aktarımlarının yanısıra, küçük çiftçiliğin sosyal ve ekonomik yönleri ile güçlendirilmesine yönelik stratejiler katılımcı ülke şartları çerçevesinde irdelendi.
Orbetello kasabasında, küresel kriz ile birlikte, günlerce yağan yağmur sonrası gerçekleşen kapanış toplantısında, Terra Madre'nin tüm renkleri ve huzuru yanıbaşındaki lagun üzerine yansıyordu; ve bu tablo içinde İtalya'nın misafirperverliğini daima hatırlayacağız. Grazie mille!
(fotoğraflar: Cem Birder)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder